!-- Google Tag Manager -->
Promocje
Szklana butelka
Szklana butelka
41,00 zł 37,00 zł
szt.
Torba damska - tkanina konopna
Torba damska - tkanina konopna
28,00 zł 25,00 zł
szt.
Torba damska - PARIS (bawełniania)
Torba damska - PARIS (bawełniania)
29,00 zł 25,00 zł
szt.
Torba damska z funkcją plecaka - SOFIA
Torba damska z funkcją plecaka - SOFIA
44,00 zł 38,00 zł
szt.
Fartuch w opakowaniu przentowym
Fartuch w opakowaniu przentowym
42,00 zł 38,00 zł
szt.
Pędzel do golenia na stojaku
Pędzel do golenia na stojaku
27,00 zł 23,00 zł
szt.
Gąbka do kąpieli - naturalna Chalutier
Gąbka do kąpieli - naturalna Chalutier
55,00 zł 49,00 zł
szt.
Gąbka do kąpieli - naturalna Chalutier ECO
Gąbka do kąpieli - naturalna Chalutier ECO
45,00 zł 39,00 zł
szt.
Wielorazowy ręcznik kuchenny - BAMBAW
Wielorazowy ręcznik kuchenny - BAMBAW
55,00 zł 49,00 zł
szt.
Pędzel do golenia (srebrny) - BAMBAW
Pędzel do golenia (srebrny) - BAMBAW
79,00 zł 73,00 zł
szt.
Woskowijki 3xM
Woskowijki 3xM
49,00 zł 46,00 zł
szt.
Rękawica kuchenna
Rękawica kuchenna
18,00 zł 16,00 zł
szt.

Eco kuchnia - czy to ma sens?

0
Eco kuchnia - czy to ma sens?

"Nie mam czasu na wprowadzenie eco rozwiązań do mojego domu…", "ekologiczny styl życia kosztuje dużo więcej…”, "nawet jeśli ja coś zmienię, to jako jednostka i tak nie przyniosę większych korzyści planecie, to nie ma sensu…". Mówią Ci coś te wymówki? Jeśli tak, to naszym zadaniem nie pozostaje nic innego jak obalenie kilku mitów, gdyż za każdym z tych przekonań kryje się błędne myślenie. 

Dziś na tapetę bierzemy “serce” każdego domu, czyli kuchnię. Nie sposób w jednym poście omówić wszystkie pomieszczenia, dlatego postanowiliśmy podzielić je na kilka różnych wpisów. W ideę Zero Waste oraz Less Waste wprowadziliśmy już Was ostatnim razem, dlatego teraz jeszcze bardziej szczegółowo omówimy zachowania jakie można zmienić w swojej kuchni, by być bardziej ECO. 

Przede wszystkim koniec marnowania jedzenie

Robienie list zakupowych oraz planowanie posiłków kojarzy nam się zazwyczaj z ogromem poświęconego czasu i marnowaniem go - nic bardziej mylnego. Owszem, trzeba znaleźć 20-30 minut w tygodniu po to, by do takiej listy usiąść, ale wbrew pozorom sporo tego czasu tak naprawdę oszczędzamy. Odejdą nam codzienne, niepotrzebne główkowania “co znów zrobić na obiad”. W dodatku, gdy z wyprzedzeniem zaplanujemy posiłki, zyskujemy większą pewność, że nic do takiego obiadu, czy kolacji nam nie zabraknie, a więc nie trzeba będzie wykonywać dodatkowych zakupów. Ten sposób to idealne zatrzymanie marnowania jedzenia, gdyż to właśnie brak planu generuje niepotrzebne produkty, a co za tym idzie - koszty. Koniec końców czasem nawet przez długie miesiące przeterminowana żywność będzie zajmować miejsce w naszej lodówce, a chyba nie o to chodzi. 

Dobrze jest robić większe zakupy raz w tygodniu, po uprzednim zaplanowaniu posiłków, a pozostałe dni uzupełniać nasze zapasy o świeże warzywa i owoce z lokalnych targowisk i sklepików. Nie bez znaczenia oczywiście jest to w czym owe zakupy przynosimy do domu. O bawełnianych woreczkach na owoce i warzywa wspominaliśmy nie raz, podobnie jak jak o specjalnej torbie na zakupy, wielokrotnego użytku. Taki zakup powinien nam wystarczyć na naprawdę długi czas. 

Możesz również gotować na zapas - przygotowując posiłki w większej ilości, by spokojnie starczyły na 2-3 dni, oszczędzasz nie tylko czas, ale też pieniądze, gaz, wodę oraz prąd. Myślę, że są to rozwiązania, których spokojnie moglibyśmy uczyć się od starszych pokoleń, które kiedyś naprawdę żyły bardzo eco, bez świadomości istnienia takiego zjawiska. Z produktów, które Ci zostaną (resztki warzyw, czy mięsa) możesz zrobić zupę - to zawsze dobry sposób na lekki i bardzo wartościowy posiłek. To, co jest ogromnym plusem idei Zero Waste, to fakt, że takie zachowania są naprawdę zdrowe dla naszego organizmu. Ciekawym pomysłem (również stosowanym przez nasze babcie) jest zamrażanie różnych ziół, dzięki czemu zawsze mamy świeże produkty pod ręką. 

W ostatnim czasie powstały ciekawe aplikacje, które zapobiegają marnowaniu jedzenia. Jest to przykładowo aplikacja TooGoodToGo, która na podstawie naszej lokalizacji wybiera sklepy oraz knajpki, którym pod koniec dnia pozostaje niewykorzystane jedzenie. Są to paczki niespodzianki, w naprawdę korzystnych cenach, a większość z nich zostanie dostarczone nam pod same drzwi. Warto się temu przyjrzeć bliżej.  

Przechowywanie produktów 

Nikogo nie zaskoczymy, jeśli powiemy, że to jak przechowujemy różne produkty w naszej kuchni ma znaczenie. Najlepszym rozwiązaniem są szklane pojemniki, w których widać ile mamy danej żywności. Jest to nie tylko bardzo estetyczna opcja, ale również bezpieczna - nie narażamy produktów sypkich na wietrzenie, czy mole. Absolutnie nie zachęcamy do tego, żeby wyrzucić wszystkie plastikowe pojemniki - w końcu nie jest to za bardzo eco podejście. Jeśli już takie macie, to spokojnie nadal możecie je wykorzystywać. 

Kompletując wyposażenie kuchni dobrze jest również zainwestować w drewniane deski do krojenia, które są dużo bardziej wytrzymałe niż ich plastikowe wersje. Ciekawym materiałem wydaje się w tej kwestii bambus (z pewnością jeszcze o nim wspomnimy), który nie tylko jest wytrzymały, ale też łatwy w uprawie. Fajną opcją są również drewniane tace do przechowania, które sprawdzą się dużo lepiej niż plastikowe wiaderka - zapewniają lepsze warunki dla magazynowania żywności. Oprócz samego przechowania nie powinniśmy zapominać o tym, w co pakujemy drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Z pomocą przychodzą tutaj woskowijki, które są wielokrotnego użytku, więc wystarczy je jedynie przemyć ciepłą wodą, osuszyć i ponownie wykorzystać. 

Bardzo modną ostatnio inwestycją są również dzbanki i butelki filtrujące (wkrótce w naszej ofercie). Szereg firm oferuje je już w swoim asortymencie, dzięki czemu możemy ograniczyć zużywanie sporej ilości plastikowych butelek. O zaoszczędzonych pieniądzach nie wspominając. 

Jeśli nadal jesteś miłośnikiem słomek, to z pewnością dużo lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w wersje bambusowe - wielokrotnego użytku. Jeśli jednak szykujesz większą imprezę, to swoją rolę doskonale spełnią słomki zbożowe, które są idealną alternatywą modeli plastikowych. Na takie okoliczności z pewnością przyda się również eco zastawa (w zależności od preferencji polecamy naczynia otrębowe, bądź też te wykonane z trzciny cukrowej). O dokładnych właściwościach tych naturalnych surowców pisaliśmy ostatnio w poście dotyczącym ekologicznego przyjęcia - zapraszamy :) 

Koniec z marnowaniem wody   

Niemalże nieograniczony dostęp do wody przyzwyczaił nas do zużywania jej ogromnych ilości. Jest to jednak nawyk, którego stosunkowo szybko możemy się oduczyć. Korzystając ze zmywarki, dobrze jest wybierać tryb “eco”, natomiast myjąc naczynia w tradycyjnym zlewie dobrze jest napełnić jedną komorę chłodną wodą i to w niej umyć wszystkie naczynia, a pod bieżącą wodą jedynie je wypłukać, Różnicę odczuje nawet nasz portfel. 

 

Jak dbać o czystość w eko kuchni?

Odpady to jedna z najważniejszych kwestii ekologicznego domu. Chociaż już ograniczamy produkcję wytwarzanych śmieci, to nie ma możliwości, by wcale ich nie generować. W takiej sytuacji powinniśmy przestrzegać kilku ważnych zasad. Prawidłowa segregacja, naprawdę może przyczynić się do polepszenia warunków środowiskowych.

Segregowanie odpadów

Worki na śmieci dobrze jest zamienić na te biodegradowalne, które rozkładają się znacznie szybciej od tradycyjnych worków na śmieci. Zdajemy sobie również sprawę z tego, że nie każdy ma tyle miejsca, by trzymać cztery różne kosze na śmieci, dlatego warto przyjrzeć się wiadrom, które w domyśle zostały już podzielone na kilka segmentów. 

Samo sprzątanie również może być eco! Chociaż współczesne środki chemiczne są naprawdę skuteczne, to niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia i środowiska. Często bywają toksyczne dla naszej skóry, śluzówki, czy układu oddechowego. W Internecie na szczęście znajdziemy mnóstwo przepisów na domowe środki czystości, a jeśli chcemy skorzystać z gotowych rozwiązań to możemy wybierać np. ścierki biodegradowalne kompostowalne, które wykonane są w 100% z masy roślinnej - celulozy. Zachęcamy również do odrzucenia jednorazowych ręczników papierowych, w końcu po co marnować takie produkty, skoro możemy stworzyć ściereczki nawet ze starych t-shirtów.  

Twoja zmiana ma znaczenie!

Każda, nawet najmniejsza zmiana ma znaczenie i jest niezwykle potrzebna. Więc nawet jeśli wydaje Ci się, że Twoje zmiany nie mają sensu, to absolutnie nie jest to prawda. Być może Twoje zachowanie zainspiruje innych domowników do metamorfozy swojego podejścia do idei Zero/Less Waste, a to już mały sukces prawda? W dodatku przecież sporo na tym oszczędzasz! Pamiętaj jednak, by zaczynać małymi krokami!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl