Opinie o Nas

Jak przedłużyć świeżość naszej żywności i marnować mniej jedzenia?

0
Jak przedłużyć świeżość naszej żywności i marnować mniej jedzenia?

Przede wszystkim przechowywanie 

Ostatnimi czasy na popularności zyskują woskowijki. Nie jest to zaskakujące zjawisko, gdyż oprócz tego, że są w pełni ekologiczne i biodegradowalne, to pozwalają nam zaoszczędzić naprawdę sporo pieniędzy. W naszym asortymencie znajdziecie woskowijki wykonane z bawełny organicznej z certyfikatem GOTS. Znajdziecie je w zakładce “Akcesoria kuchenne” → “Woskowijki”. Materiał został nasączony woskiem pszczelim, żywicą sosnową oraz olejem jojoba. Już sam wosk pszczeli posiada ogrom właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Dzięki naturalnym substancjom w ich składzie, mamy pewność, że nasza żywność jest w pełni bezpieczna. W każdej paczce znajdziesz aż trzy woskowijki - w zależności od wyboru w trzech, bądź jednym rozmiarze. 

Głównym pozytywnym aspektem tego produktu jest fakt, że są także antybakteryjne. To właśnie między innymi dzięki temu przedłużają świeżość naszych produktów. W dodatku nie ma możliwości, by żywność w nie owinięta uległa przesuszeniu, gdyż sama tkanina jest bardzo plastyczna i mięknie pod wpływem ciepła - wystarczy, że użyjemy ciepła naszych dłoni, a woskowijka zastygnie na kształcie dowolnego przedmiotu. Niestety, gdy używamy zwykłego papieru śniadaniowego często nasze produkty wysychają, przez co nie są aż tak apetyczne. Problem ten w szczególności dotyczy pieczywa, jednak jeśli wybierzemy woskowijkę w największym rozmiarze, to możemy w ten sposób przechowywać nasz chleb nawet przez kilka dni. 

Tak naprawdę woskowijki możemy wykorzystać do opakowania rozmaitych produktów, takich jak chleb, owoce, warzywa, wędliny czy sery. Nie zaleca się natomiast przechowywać w nich surowego mięsa. Ponadto jest to produkt wielokrotnego użytku, dlatego jeśli będziemy o nie odpowiednio dbać, to mogą posłużyć nam nawet rok (co jest znacznie bardziej opłacalne niż foliowe woreczki jednorazowe). 

Próżniowe opakowania 

Kolejnym sposobem na zachowanie świeżości różnego rodzaju wędlin czy gotowych dań jest pakowanie próżniowe. Ostatnio coraz częściej możemy spotkać takie maszynki w popularnych marketach typu Lidl czy Biedronka. Jeśli odpowiednio zapakujemy próżniowo naszą żywność, to zostaje ona pozbawiona tlenu, dzięki czemu przedłużamy ich świeżość i zapewniamy ochronę przed bakteriami oraz insektami. Do suchych pokarmów nie dostanie się wówczas wilgoć, natomiast tłuste nie jełczeją. 

Jak wygląda trwałość produktów zapakowanych próżniowo?

  • pieczywo - 7-8 dni
  • drób 6-9 dni
  • żółty ser - nawet do 60 dni
  • surowe warzywa - 20 dni
  • świeże owoce 8-25 dni
  • ugotowana zupa - 8-12 dni
  • pieczone mięso 8-12 dni

W podobnych proporcjach przedłużona zostanie świeżość produktów mrożonych. Jest to z pewnością sposób, który warto wziąć pod uwagę, jeśli chcemy być ekologiczni a jednocześnie zaoszczędzić trochę pieniędzy. 

Jak przedłużyć świeżość konkretnych produktów?

Oprócz wyżej wymienionych sposobów polecamy także mrożenie różnego rodzaju mięs czy ugotowanych zup. Nie dość, że nie zmarnujemy nadmiaru jedzenia, to w dodatku będziemy mieć gotowy obiad w bardzo zabiegany dzień. Natomiast mamy dla Was jeszcze kilka rad odnośnie przechowywania konkretnych produktów żywieniowych:

  • owoce leśne - bardzo szybkim i prostym na przedłużenie ich świeżości jest ich kąpiel w wodzie z dodatkiem octu, gdyż sama woda powoduje, że owoce będą gnić szybciej. Proporcje z wodą powinny wynosić jeden do dziesięciu, a po wypłukanie w roztworze należy je delikatnie osuszyć i umieścić w opakowaniu wyłożonym ręcznikiem jednorazowym, a następnie włożyć je do lodówki. 
  • sery - jeśli pakujemy sery w folię spożywczą lub woreczki jednorazowe to popełniamy spory błąd, gdyż z tego powodu nasza żywność nie może oddychać i szybciej pleśnieje. W tej kwestii po raz kolejny polecamy woskowijki lub papier śniadaniowy. Pamiętajmy jednak, by co jakiś czas je zmieniać. 
  • sałata/brokuły/seler naciowy - niestety nie możemy ich mrozić, a psują się dość szybko. Ale jest jeden sposób na przedłużenie ich świeżości - możemy je opłukać letnią wodą i pozostawić na jakiś czas w sitku. Gdy nadmiar wody ocieknie należy je osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie owinąć je bawełnianą ściereczką. Tak zapakowane produkty chowamy do lodówki. 
  • banany - to owoce, które dojrzewają nawet po zerwaniu, dlatego jeśli chcemy zachować ich świeżość na dłużej i wolimy mniej dojrzałe wersje (które wówczas zawierają mniejszą ilość cukru) to polecamy owinąć końcówkę w folię spożywczą. Dzięki temu zapobiegamy ucieczce etylenu i spowalniamy cały proces dojrzewania. 

Jak widać zachowanie świeżości zakupionej żywności nie jest ogromnym wyzwaniem, a pozwala nam zadbać o naszą planetę. Pamiętajcie także, by robić zakupy z głową, najlepiej używając do tego celu listy zakupowej. Dzięki temu unikniecie kompulsywnych zakupów, które mogą się zmarnować. 



Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl