
Planujecie przyjęcie i zastanawiacie się czym zaskoczyć Waszych gości? A może macie już dosyć klasycznych przekąsek jedynie w postaci chipsów i paluszków? Idealnym rozwiązaniem na takie dylematy jest wystawna deska z serami. Wbrew pozorom jej przygotowanie jest banalnie proste i wcale nie oznacza zrujnowania Waszego portfela. Sam pomysł jest niebanalny, dlatego Wasi goście z pewnością będą zachwyceni innowacyjnym pomysłem. Jeśli z kolei planujecie przyjęcie na świeżym powietrzu to zachęcamy do nieużywania plastikowych zestawów, gdyż zwykły plastik może rozkładać się nawet 500 lat! Dla porównania - surowce, które są wykorzystywane przy produkcji eco naczyń, są poddawane łatwemu recyklingowi, a po wyrzuceniu rozkładają się w ciągu 90 dni. Naczynia plastikowe są zagrożeniem nie tylko dla środowiska, ale również naszego zdrowia i życia. W naszym asortymencie znajdziecie specjalną zakładkę z różnego typu naczyniami biodegradowalnymi, dzięki którym Wasze przyjęcie będzie w pełni ekologiczne. Dzisiaj natomiast chcemy Wam pokazać jak w łatwy i ekologiczny sposób zachwycić Waszych gości czy nawet domowników.
Odpowiednia deska do serów
Przygotowanie wystawnego talerza należy zacząć od jego wyboru. W naszym asortymencie od jakiegoś czasu możecie znaleźć naprawdę szeroki wybór różnego typu akcesoriów do tego zadania. Drewniane elementy zawsze są dobrym wyborem, gdyż drewno ma właściwości samoczyszczące, dlatego są to produkty, które nie tylko nie wymagają szczególnej troski, ale są bezpieczne dla naszego zdrowia. Oczywiście nasze produkty są w pełni ekologiczne i w żaden sposób nie szkodzą środowisku. Są biodegradowalne, kompostowalne oraz nadają się do recyklingu. Ponadto są to przedmioty, które, dzięki wykonaniu ze szczególną starannością przetrwają wiele lat. Niektóre z nich wykonane zostały z bambusa, o którym już nieraz wspominaliśmy na naszej stronie. To, co wyróżnia go spośród innych materiałów, to fakt, że jest on najszybciej odnawialną rośliną na świecie - w fazie wzrostu osiąga nawet do trzydziestu centymetrów na dzień! Bambus jest przede wszystkim rośliną o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych, więc do jej uprawy nie są wymagane środki chemiczne. Sama w sobie odporna jest na działanie szkodników, dzięki czemu jest tańsza oraz bezpieczniejsza dla środowiska.
Co znajdziesz na naszej stronie?
- Klasyczną deskę do serów, do której dołączamy specjalny zestaw czterech noży. Deska wykonana została z bambusa oraz posiada podkładki antypoślizgowe, dzięki którym nie rysuje powierzchni oraz się nie ślizga podczas użytkowania. To, co wyróżnia ją spośród innych desek to niezwykle elegancki oraz ponadczasowy design.
- Deska do serów z zestawem trzech noży. Jest nieco bardziej minimalistyczna niż jej poprzedniczka, natomiast nadal zachowuje w pełni ekologiczne właściwości. Została wykonana z wysokiej jakości drewna bambusowego oraz stali nierdzewnej. Ponadto jest łatwa w czyszczeniu i konserwacji.
- Mini deska z nożykiem. Dla miłośników minimalizmu oraz prostoty polecamy wersję mini deski do serwowania serów czy wędlin. Pomimo niewielkich rozmiarów, zmieści się na niej naprawdę spora ilość przystawek, a w dodatku nie zajmie nam wiele miejsca.
- Deska do sushi z kokilkami. Jeśli jednak nie jesteście miłośnikami serów czy wędlin, to znajdziecie u nas także deskę do serwowania sushi wraz z trzema kokilkami, które idealnie sprawdzą się na sos sojowy czy warzywa. Miseczki są ceramiczne, natomiast deska została również wykonana z bambusa
- Deski do krojenia - oprócz desek do serwowania serów znajdziecie u nas wiele klasycznych, bardzo oryginalnych desek do krojenia wykonanych z drewna. Mają nie tylko unikatowy design, ale i niezwykłą trwałość, dlatego przez długi czas mogą być ozdobą do Waszej kuchni.
Jak przygotować deskę do serów?
Apetyczna deska do serów i wędlin jest naprawdę banalnie prosta w przygotowaniu. Przy samym wyborze serów kierujcie się swoimi upodobaniami. Ważne, by były one jednak różnorodne i pochodziły z różnych miejsc. Mogą być kremowe, z dziurami, polskie czy francuskie. Wszystko zależy od Waszego gustu. Ciekawym połączeniem są sery pleśniowe z serami półtwardymi oraz całkiem twardymi (jak na przykład parmezan). Dobrze by ilość serów oscylowała od 3 do 6 różnych rodzajów. Powinny mieć one również temperaturę pokojową, dlatego warto już wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Jeśli chodzi z kolei o samą degustację, to najlepiej zacząć ją serów najłagodniejszych, a dopiero później przejść do wersji ostrzejszych.
Jak ułożyć wszystkie elementy na desce? Sery mogą tak naprawdę przybierać różne kształty - możesz je zawinąć w estetyczne rulony, podłużne sery pokroić w plasterki, trójkątne pod odpowiednim kątem od czubka do szerszej części, a klasyczne okrągłe sery najlepiej kroić jak tort. Wszystko to najlepiej komponuje się z odpowiednimi dodatkami. Mogą być na przykład: wędliny, orzechy, winogrona, oliwa z oliwek, kawałki jabłek, oliwki, ogórki kiszone, pomidory (w tym koktajlowe), pieczywo czy pesto. Taka deska z pewnością zachwyci Waszych gości i zainspiruje ich do wykorzystania takiego pomysłu na swoich przyjęciach.