Zdrowe żywienie Polek i Polaków coraz bardziej zyskuje na popularności. Nawet jeśli to chwilowa moda, to istnieje szansa, że wiele osób pozostanie z takimi nawykami na dłużej, a to już spory sukces. Chociaż lepsze jakościowo produkty powinniśmy wybierać przez cały rok, to właśnie jesień jest czasem wzmożonej aktywności wirusów oraz infekcji (nie tylko w dobie koronawirusa). Dlatego teraz w szczególności powinniśmy zadbać o naszą odporność i szukać produktów bogatych w witaminę C oraz Cynk. Żywność ekologiczna - pokażemy jak ją rozpoznać - coraz chętniej jest wybierana przez polskich konsumentów. Nadal na tle Unii Europejskiej nie wypadamy w tej kwestii najlepiej, natomiast z roku na rok zwiększamy swoje wyniki. Z pewnością nie bez znaczenia pozostaje cena takiego jedzenia. Zazwyczaj jest ona znacznie wyższa niż klasyczna wersja tego samego produktu i chociaż chwyt marketingowy ma na to jakiś mniejszy, czy większy wpływ, to poniżej znajdziecie przyczyny takiej tendencji cenowej. Czy aby być eco musimy wybierać żywność ekologiczną? Absolutnie, nic nie musimy i możemy dbać o naszą planetę bez takiej zmiany, natomiast dzisiaj pokażemy Wam, że warto przyjrzeć się jej bliżej.
Skąd bierze się wyższa cena?
To pytanie, które zazwyczaj stawiamy sobie jako pierwsze, gdy myślimy o ekożywności. Czy jest to spowodowane rosnącą modą na takie produkty? Z pewnością ma to jakiś wpływ, jednak tak naprawdę na wyższą kwotę jaką musimy zapłacić, składa się mnóstwo czynników.
Produkcja zdrowej żywności nie jest aż tak wydajna jak w przypadku innych metod. Zazwyczaj uprawa ekologiczna przynosi aż 20% mniejsze plony, a dodatkowo wymaga przejścia procesu certyfikacji, by w ogóle mogła wejść na rynek, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Możliwość oznaczenia swojego produktu jako "eco" jest równoważna z tym, że produkcja w żaden sposób nie zaburza środowiska naturalnego, gospodarstwo jest samowystarczalne, a ponadto działa na korzyść rozwoju wsi i rolnictwa.
Gospodarstwo nie może korzystać z żadnych środków chemicznych, które nie tylko zwiększają ilość plonów, ale również zapewniają dłuższą świeżość produktów. Mowa tutaj o zakazie stosowania np. pestycydów, sztucznych nawozów, barwników, czy konserwantów. Należy również dbać o czystość wód i gleb, natomiast zwierzęta muszą przebywać w godnych warunkach (to w szczególności jest powód, dla którego powinniśmy się taką żywnością zainteresować). "Samowystarczalne" z kolei oznacza, że m.in. zwierzęta powinny być karmione tym, co naturalnie zostało wyhodowane, a samo pole nawożone jest naturalnymi odpadami.
Dlaczego warto wybrać taką żywność?
Oczywiście na pierwszym miejscu stawiamy własne zdrowie i zasoby materialne, a dopiero później zastanawiamy się, czy produkcja eco jest lepsza dla naszej planety. Eko Żywność produkowana jest naturalnie, a więc z pewnością zdrowo. Nie jest tak, że wersje produktów znane nam od lat nie są zdrowe, jednak wymagają solidnego czyszczenia przed spożyciem, co nie jest aż tak koniecznie w przypadku opisywanego wyboru.
Z pewnością dla naszego zdrowia najbardziej korzystne jest świadome dokonywanie wyborów żywnościowych i nie powinniśmy się łapać jedynie na znaczek “bio” widniejący na opakowaniu. Produkty z odpowiednim certyfikatem zawierają więcej witaminy C, żelaza, magnezu fosforu oraz znacznie mniej azotanów. Azotany same w sobie nie są szkodliwe, jednak łatwo ulegają redukcji do azotynów, które blokują hemoglobinę. Warzywa i owoce ekologiczne zawierają więcej antyoksydantów, a mają one właściwości antyzapalne i przeciwnowotworowe. Mięso z kolei jest wolne od antybiotyków oraz hormonów, dzięki czemu jest dużo korzystniejsze dla naszego organizmu. Produkty mleczne zawierają aż do 70% więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3.
Jak rozpoznać, że żywność jest rzeczywiście ekologiczna?
Zdrowa żywność oraz żywność ekologiczna nie zawsze jest tym samym. Wielu producentów oznacza swoje produkty jako "zdrowe", gdyż nie reguluje tego żadna podstawa prawna. Tak naprawdę cała żywność, która została dopuszczona do sprzedaży jest zdrowa, bo nie jest zagrożeniem dla naszego życia, choć może mieć niewiele wartości odżywczych. Z kolei produkty ekologiczne muszą przejść szereg badań. Dzięki temu posiadają one tzw. euroliścia, który zawsze widnieje na wieczku danego produktu. Tylko widząc taki znak mamy pewność, że kupujemy żywność produkowaną w sposób etyczny, pozbawioną chemii i innych substancji, które mogą nam szkodzić. Oprócz tego na opakowaniu powinniśmy znaleźć:
- nazwę oraz numer upoważnionej jednostki wydającej certyfikat,
- nazwę oraz adres producenta,
- nazwę produktu,
- znak identyfikacyjny partii towarowej,
- napis "Rolnictwo ekologiczne - system kontroli WE".
Sprawdzając te informacje mamy pewność, że dany produkt został wyprodukowany w sposób ekologiczny, był nadzorowany w czasie produkcji, jest sprzedawany bezpośrednio przez producenta w odpowiednich opakowaniach.
Żywność eko cieszy się coraz większą popularnością. Są to produkty bardzo dobrze tolerowane przez alergików. Chcemy być nie tylko “fit”, ale również wybieramy produkty świadomie, by zapewnić sobie jak najdłuższe zdrowie. Bio produkty nie są jedynym wyznacznikiem dbałości o siebie i swój organizm, ale z pewnością mogą się do tego przyczynić. Nie bez powodu znane nam jest powiedzenie "jesteś tym co jesz" - to czym karmimy nasz organizm, ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie oraz wygląd zewnętrzny. Osobom, którym trudno jest przejść na produkty wartościowe polecamy zasadę 80/20 - dzięki niej możemy zadbać o własny organizm, ale również nie odmawiamy sobie małych przyjemności. Rygorystyczne diety nigdy nie są dla nas dobre i szybko doprowadzamy stosując je do efektu "jojo". Szkoda naszego czasu i energii. A czy Wy kupujecie produkty "eco"? Czy w ogóle nie zwróciliście na nie uwagi w czasie zakupów?